Holubce, golubce nebo kysané zelné závitky s mletým masem
25. 9. 2020 golubce hlavní chod holubce kysané zelí zelné závitky
Na farmářských trzích lze kromě nákupu domácích výrobků pořídit i skvělé tipy na recepty od domácích pěstitelů. Třeba manželé z Nedomic jsou na farmářských trzích vyhlášení naprosto luxusním kysaným zelím a kromě toho podle zvyků paní mámy, která je původem z Ukrajiny, nakládají i celé hlávky. Díky ní se v našem repertoáru objevil i tento recept, u našich sousedů známý jako holubce, golubce nebo golabky podle toho, jestli se zrovna nacházíte na Slovensku, v Polsku, na Ukrajině nebo v Rusku. Už teď je jasné, že se tyto závitky nikdy nepřejí. Jakmile si je jednou uděláte, budete se těšit, až si je příště uvaříte znovu.
Doba přípravy: 50 min / 4 porce
Potřebujeme:
1 hlávka bílého kysaného zelí
400 g mletého masa (vepřové, hovězí)
300 g kysaného zelí
1 vejce
½ hrnku rýže
1 lžíce rajčatového protlaku
½ lžičky sušeného česneku
1 lžičku sladké mleté papriky
150 g tučné slaniny pokrájené na dlouhé plátky
mletý pepř, bobkový list, kmín
cca 400 – 500 ml vody
Postup:
Připravíme si masovou náplň – v míse smícháme mleté maso s kořením (mletý pepř, paprika, sušený česnek), s vejcem a propláchnutou syrovou rýži. Někdy se přidává rovnou rýže vařená, ale nám se osvědčila syrová, díky které pak masová náplň zpevní.
Lupeny zelí oddělíme od hlávky a vyřízneme část tuhého košťálu. Masovou náplň naneseme na list, který svineme a na koncích ohneme. Připravíme tolik závitků, na které nám bude stačit masová náplň.
Dno multicookeru vysteleme na plátky pokrájenou slaninou a na ni poklademe jednotlivé závitky – jeden vedle druhého. Díky slanině závitky nasáknout její vůní a chuť a navíc zabrání případnému připálení, pokud by se voda odpařila. Posypeme trochou papriky a přidáme kmín, bobkový list, rajčatový protlak a cca 500 ml vody (velkou část nasaje rýže).
Nastavíme program OVEN (Pečení) na 18 minut a 120 °C. Po skončení programu závitky otočíme, navrch přidáme kysané zelí i se šťávou. Necháme dopéct 15 – 17 minut na 120 °C.
TIP: Závitky s masem a rýží jsou hotovým pokrmem, ale klidně si je dopřejte s chlebem nebo vařeným bramborem. Zbytky vyříznutých košťálů pokrájejte a vložte je na dno hrnce ke slanině – po upečení chutnají výtečně. Celé hlávky kvašeného zelí koupíte také v obchodech s ruskými potravinami.