Francouzská pórková polévka s bílým vínem
1. 2. 2019 krémová polévka polévka pórek pórková polévka
Nezvyklé na tomto receptu jsou pouze dvě ingredience, které však dodají polévce zcela jiný ráz: bílé víno a lanýžový olej.
Potřebujeme
2 lžíce másla
2 lžíce lanýžového oleje
2 malé pórky, dobře očištěné a nakrájené na tenká kolečka
1 menší cibuli (na drobno)
3 stroužky česneku, drcené
60 ml suchého bílého vína
3 střední brambory
1,5 litru zeleninového vývaru
100 ml sladké smetany (nad 30 %)
3 lžíce zakysané smetany
sůl a čerstvě mletý pepř
K podávání: 1 lžíce lanýžového oleje, kousky opečeného chleba, petrželka nebo pažitka.
Postup:
Multicooker nastavíme na program FRY na 8 minut. V nádobě hrnce rozehřejeme máslo i lanýžový olej, vsypeme pórek, cibuli, pepř a zlehka osolíme, necháme smažit. Zhruba 2 minuty před koncem přidáme drcený česnek a podlijeme bílým vínem.
Po skončení programu FRY přidáme ke směsi brambory a zalijeme teplým vývarem. Nastavíme program dušení (STEW) na 20 minut (pokud přidáváme vývar studený, nastavíme 30 minut).
Na závěr rozmixujeme tyčovým mixérem a je-li třeba, ředíme horkým vývarem. Vmícháme sladkou i zakysanou smetanu. Dochutíme solí a pepřem.
Podáváme s opečeným chlebem, zakápnuté lanýžovým olejem a s petrželkou nebo pažitkou.