Francouzská pórková polévka s bílým vínem

Nezvyklé na tomto receptu jsou pouze dvě ingredience, které však dodají polévce zcela jiný ráz: bílé víno a lanýžový olej.

Potřebujeme

2 lžíce másla

2 lžíce lanýžového oleje

2 malé pórky, dobře očištěné a nakrájené na tenká kolečka

1 menší cibuli (na drobno)

3 stroužky česneku, drcené

60 ml suchého bílého vína

3 střední brambory

1,5 litru zeleninového vývaru

100 ml sladké smetany (nad 30 %)

3 lžíce zakysané smetany

sůl a čerstvě mletý pepř

K podávání: 1 lžíce lanýžového oleje, kousky opečeného chleba, petrželka nebo pažitka.

Postup:

Multicooker nastavíme na program FRY na 8 minut. V nádobě hrnce rozehřejeme máslo i lanýžový olej, vsypeme pórek, cibuli, pepř a zlehka osolíme, necháme smažit. Zhruba 2 minuty před koncem přidáme drcený česnek a podlijeme bílým vínem.

Po skončení programu FRY přidáme ke směsi brambory a zalijeme teplým vývarem. Nastavíme program dušení (STEW) na 20 minut (pokud přidáváme vývar studený, nastavíme 30 minut).

Na závěr rozmixujeme tyčovým mixérem a je-li třeba, ředíme horkým vývarem. Vmícháme sladkou i zakysanou smetanu. Dochutíme solí a pepřem.

Podáváme s opečeným chlebem, zakápnuté lanýžovým olejem a s petrželkou nebo pažitkou.

 

Sdílejte