Falešná dršťková polévka z hlívy ústřičné

Zdravá a velmi chutná houba, která významně podpoří imunitu, je ideální pro zimní měsíce. Byla by škoda si ji neuvařit kdykoli udeří chladnější počasí.

4 porce / do 45 minut

Potřebujeme:

1 balení hlívy ústřičné

1 lžíce sladké červené papriky

1 větší cibule

3 stroužky drceného česneku

2 brambory

2 lžíce hladké mouky (nemusí být)

1 lžíce rajčatového protlaku

1,5 litru zeleninového vývaru nebo vody

čerstvě mletý pepř, kmín, špetka majoránky, tymián a sůl

čerstvá petrželová nať

Postup:

Hlívu nakrájíme na nudličky, cibuli nadrobno a česnek rozdrtíme. V multicookeru rozehřejeme olej na programu FRY, který rovnou nastavíme na cca 12 minut. Nejdříve krátce orestujeme cibuli do poloměkka, pak přidáme hlívu, česnek, koření, kmín, sůl a restujeme do konce programu. Těsně před koncem přidáme lžíci rajčatového protlaku, papriku, tymián a majoránku a dobře zamícháme.

Zalijeme horkým vývarem, přidáme nakrájené brambory a nastavíme program POLÉVKA (trvá 25 minut). Hlíva nikdy úplně nezměkne a je to tak v pořádku. Polévka je sama o sobě dost hustá, pokud si přejete ještě hutnější, přidejte mouku do 50 ml vody, vlijte do polévky, povařte a máte hotovo.

Výborně chutná i s trochou chilli, nakrájenou petrželkou, koriandrem a několika kapkami limetkové šťávy.

TIP: Neměla jsem po ruce zeleninový vývar, proto jsem ho rychle uvařila předem – jak jinak než v našem indukčním hrnci. Do nádoby hrnce dáme lžíci oleje, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 1-2 mrkve, 1 petržel, ½ menšího celeru, 1 rajče, lžíci sušených bylinek (petrželka, libeček a celerové listy), špetka soli a necháme upéct na programu OVEN cca 15 minut. Zalijeme 1-1,5 litru vody a zapneme program vývar na 45 minut, scedíme a můžeme použít pro další vaření.

Sdílejte