Falešná dršťková polévka z hlívy ústřičné
12. 4. 2019 falešná dršťková hlíva ústřičná houby polévka polévka z hlívy
Zdravá a velmi chutná houba, která významně podpoří imunitu, je ideální pro zimní měsíce. Byla by škoda si ji neuvařit kdykoli udeří chladnější počasí.
4 porce / do 45 minut
Potřebujeme:
1 balení hlívy ústřičné
1 lžíce sladké červené papriky
1 větší cibule
3 stroužky drceného česneku
2 brambory
2 lžíce hladké mouky (nemusí být)
1 lžíce rajčatového protlaku
1,5 litru zeleninového vývaru nebo vody
čerstvě mletý pepř, kmín, špetka majoránky, tymián a sůl
čerstvá petrželová nať
Postup:
Hlívu nakrájíme na nudličky, cibuli nadrobno a česnek rozdrtíme. V multicookeru rozehřejeme olej na programu FRY, který rovnou nastavíme na cca 12 minut. Nejdříve krátce orestujeme cibuli do poloměkka, pak přidáme hlívu, česnek, koření, kmín, sůl a restujeme do konce programu. Těsně před koncem přidáme lžíci rajčatového protlaku, papriku, tymián a majoránku a dobře zamícháme.
Zalijeme horkým vývarem, přidáme nakrájené brambory a nastavíme program POLÉVKA (trvá 25 minut). Hlíva nikdy úplně nezměkne a je to tak v pořádku. Polévka je sama o sobě dost hustá, pokud si přejete ještě hutnější, přidejte mouku do 50 ml vody, vlijte do polévky, povařte a máte hotovo.
Výborně chutná i s trochou chilli, nakrájenou petrželkou, koriandrem a několika kapkami limetkové šťávy.
TIP: Neměla jsem po ruce zeleninový vývar, proto jsem ho rychle uvařila předem – jak jinak než v našem indukčním hrnci. Do nádoby hrnce dáme lžíci oleje, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 1-2 mrkve, 1 petržel, ½ menšího celeru, 1 rajče, lžíci sušených bylinek (petrželka, libeček a celerové listy), špetka soli a necháme upéct na programu OVEN cca 15 minut. Zalijeme 1-1,5 litru vody a zapneme program vývar na 45 minut, scedíme a můžeme použít pro další vaření.