Dýňové rizoto

Rizoto v našem multikookeru  zvládnete do půl hodiny. Navíc bezmasá varianta s medovou chutí dýně přímo vybízí k zahřátí ve studených dnech. Jídlo je lehké, avšak syté a skvěle ho dochutíte bylinkami – tymiánem nebo šalvějí. Tentokrát jsme dali přednost tymiánu, i když většinou vyhraje čerstvá šalvěj.

3 – 4 porce / 30 minut

Potřebujeme:

1 menší dýni Hokkaidó

1 hrnek rýže Arborio

2 lžíce oleje

2 hrnky vody nebo zeleninového vývaru

snítku tymiánu

1 lžíci másla

150 g strouhaného parmazánu

1 stroužek česneku

sůl, pepř

Postup:

Dýni Hokkaidó očistíme a zbavíme jadérek, dužinu pokrájíme na kostičky a vložíme do nádoby multicookeru. Dýni zakápneme olejem, přidáme nadrobno drcený česnek, trochu pepře, sůl a snítku tymiánu, promícháme a necháme péct 12 minut na programu Oven 130 °C.

Polovinu upečené dýně dáme stranou do misky a zbylou polovinu v hrnci rozmačkáme (dřevěnou vidličkou nebo vařečkou). Nasypeme k ní propláchnutou rýži a přilijeme teplý vývar. Nastavíme program Rizoto.

Po skončení programu vsypeme do rýže nastrouhaný parmazán, jednu lžíci másla a promícháme. Rizoto bude krémovější. Na závěr přidáme upečené kostičky dýně, kterou jsme si předtím odložili.

Rizoto se jí vždy čerstvé a ještě teplé. Trocha tymiánu nebo šalvějových lístků při podávání ještě podtrhne vůni bylinek, které jsme použili k přípravě.

Sdílejte