Domácí smetanový sýr z mléka á la žervé nebo lučina
20. 1. 2022 Catler MC 8010 multicooker smetanový sýr
Nejlepším zdrojem pro tento druh sýru je domácí ještě nepasterizované čerstvé mléko, které má mnohem vyšší podíl tuku, než zakoupené. Na jeho povrchu se separuje tučná smetana, kterou můžeme odebrat a využít k jiným receptům. Multicooker Catler zvládá díky programu Multichef nastavení nízkých teplot v jednotkách – přesně od 35 °C až po 140 °C, což se nám pro ošetření mléka dokonale hodí.
Potřebujeme:
1,5 – 2 litry čerstvého plnotučného mléka
3 lžíce kvalitní kysané smetany
Postup:
Pokud jste si zakoupili čerstvé nepasterizované mléko, je potřeba ho tepelně ošetřit, aby se zabránilo rychlému zkažení. Multicooker Catler zvládne tuto činnost tzv. dlouhou pasterizací, což je ošetření nízkou teplotou po dobu 30 minut.
Do nádoby hrnce nalijeme mléko. Nastavíme program Multichef na teplotu 63 °C na dobu 35 minut (správně by mělo ohřívání trvat pouze 30 minut, ale 5 minut počítám jako interval zahřátí cca 1,5 – 2 litru mléka na požadovanou teplotu).
Necháme mléko vychladnout při pokojové teplotě a vmícháme do něj 3 lžíce kysané smetany. Přelijeme do čistých skleněných lahví, uzavřeme a necháme „pracovat“ 24 hodin při pokojové teplotě.
Poté lahve uložíme do lednice. Až budou vychlazené, promícháme je a nalijeme do mísy, kterou si vyložíme cedníkem a plátnem. V lednici pak necháme vykapat – bude to trvat asi 24 hodin. Získáme 2 cenné produkty: syrovátku a samotný krém.
Takto vytvořený domácí krém zlehka osolíme, pokud ho chceme na pomazánky. Můžeme ho použít i do sladkých dezertů, na pečení atd.