Domácí kváskový chléb

Než jsem v pečení chleba překonala své „začátečnické“ neúspěšné pokusy, trvalo to asi dva měsíce – tři pokusy skončily v koši a minimálně dva výsledky by dobře v domácnosti nahradily kladivo. Když se však propracujete k ověřenému postupu, není nad domácí kváskový chléb. Drobné odchylky v postupu nebo v surovinách nevadí, záleží však hodně na kvásku a kvalitě mouky. Ta by měla být čerstvá, a pokud použijete pšeničnou, pak musí být krásně bílá (má-li barvu šedivou, vyhoďte ji). Žitná mouka bude tmavší.

Potřebujeme

300 g mouky (pšeničná hladká nebo pšeničnožitná chlebová) + mouka na posypání

200 ml teplé vody

200 g kvásku

1 lžičku soli

1 lžičku mletého kmínu

kmín celý na posypání

mouka na posypání

Hotový kvásek jsem koupila v pekařství, ale je dobré ho nechat den – dva odležet a před použitím vyndat na 24 hodin z lednice. Mít ošatku na kynutí těsta je základ – chléb má pěkný tvar. Často ho však nechávám kynout přímo v hrnci a nevadí mu to.

Postup

Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, kmín a promícháme. Přidáme kvásek a vodu – tu je potřeba přidat hned, jinak bude těsto „blátivé“. Těsto míchám rukama, ale klidně předejte tuto práci robotu. Pokud bude těsto příliš tuhé nebo naopak příliš měkké, doladíme moukou a vodou.

Těsto vyklopíme z mísy a na pomoučeném válu ještě několikrát přeložíme, vyformujeme hladký bochánek a vložíme do ošatky nebo nádoby v hrnci, pomoučíme a necháme kynout 3-4 hodiny.

Samotné pečení je rychlé a snadné. V hrnci pečeme 40 minut na 130 °C v programu Oven, potom otočíme a pečeme dalších 35 – 40 minut. Výhodou je, že hrnec je rychle připravený k pečení a není třeba ho předehřívat.

Postřeh

Chléb pečený v hrnci nebude mít dokonale popraskanou kůrku jako když ho upečete v troubě. Je to proto, že hrnec pracuje na bázi indukce a nikoli na principu horkého vzduchu. Chuťově však bude výtečný a méně přesušený, ve lněném pytlíku vydrží s přehledem týden a pořád bude k jídlu.

Sdílejte