Domácí kváskový chléb
20. 3. 2018 kváskový chléb
Než jsem v pečení chleba překonala své „začátečnické“ neúspěšné pokusy, trvalo to asi dva měsíce – tři pokusy skončily v koši a minimálně dva výsledky by dobře v domácnosti nahradily kladivo. Když se však propracujete k ověřenému postupu, není nad domácí kváskový chléb. Drobné odchylky v postupu nebo v surovinách nevadí, záleží však hodně na kvásku a kvalitě mouky. Ta by měla být čerstvá, a pokud použijete pšeničnou, pak musí být krásně bílá (má-li barvu šedivou, vyhoďte ji). Žitná mouka bude tmavší.
Potřebujeme
300 g mouky (pšeničná hladká nebo pšeničnožitná chlebová) + mouka na posypání
200 ml teplé vody
200 g kvásku
1 lžičku soli
1 lžičku mletého kmínu
kmín celý na posypání
mouka na posypání
Hotový kvásek jsem koupila v pekařství, ale je dobré ho nechat den – dva odležet a před použitím vyndat na 24 hodin z lednice. Mít ošatku na kynutí těsta je základ – chléb má pěkný tvar. Často ho však nechávám kynout přímo v hrnci a nevadí mu to.
Postup
Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, kmín a promícháme. Přidáme kvásek a vodu – tu je potřeba přidat hned, jinak bude těsto „blátivé“. Těsto míchám rukama, ale klidně předejte tuto práci robotu. Pokud bude těsto příliš tuhé nebo naopak příliš měkké, doladíme moukou a vodou.
Těsto vyklopíme z mísy a na pomoučeném válu ještě několikrát přeložíme, vyformujeme hladký bochánek a vložíme do ošatky nebo nádoby v hrnci, pomoučíme a necháme kynout 3-4 hodiny.
Samotné pečení je rychlé a snadné. V hrnci pečeme 40 minut na 130 °C v programu Oven, potom otočíme a pečeme dalších 35 – 40 minut. Výhodou je, že hrnec je rychle připravený k pečení a není třeba ho předehřívat.
Postřeh
Chléb pečený v hrnci nebude mít dokonale popraskanou kůrku jako když ho upečete v troubě. Je to proto, že hrnec pracuje na bázi indukce a nikoli na principu horkého vzduchu. Chuťově však bude výtečný a méně přesušený, ve lněném pytlíku vydrží s přehledem týden a pořád bude k jídlu.