Domácí krůtí bujon

Získáme ho svařením pomalu taženého domácího vývaru do hustější hmoty. V lednici nám takto vydrží 2 – 3 týdny, anebo ho lze po kouskách zmrazit. Kvalitní surovina bez přebytku soli a dochucovadel má v kuchyni široké použití. Snadno z domácího bujonu připravíte porci horké polévky, přidáte do omáček, polévek nebo kdykoli je třeba jídlu pomoci zvýraznit chuť.

Potřebujeme:

700 g krůtího skeletu, krk, křídla, odřezky

1 střední cibuli

2 stroužky česneku

2 bobkové listy

10 kuliček černého pepře

3 kuličky nového koření

¼ celeru

1 mrkev

1 petržel

list celeru, list petrželky

sůl

Postup:

Krůtí díly umyjeme a osušíme. Do nádoby multicookeru vložíme cibuli, česnek, všechno koření, bobkový list a krůtí maso. Nastavíme program pečení na 25 minut – Oven 120 °C.

Upečené maso se zeleninou zalijeme zhruba 2,5 litru vody, osolíme (volitelné) a při otevřeném víku přivedeme k varu – program Fry, 10 minut. Polévku je třeba hlídat, protože než začne vřít, bude se na vrchu srážet bílkovina. Tu opatrně odebereme.

Máme-li hotovo, zavřeme víko a nastavíme program pomalé vaření – Slow cooking, 3 hodiny, 88 °C. Při této teplotě nebude vývar úplně vřít, ale jen probublávat a současně se odpaří poměrně dost tekutiny. Po skončení programu doplníme vodu (pokud je třeba), přidáme zeleninu a opět nastavíme Slow cooking, 85 °C na 2 hodiny.

Vývar scedíme a do nádoby hrnce vrátíme už jen čistou tekutinu, kterou pomalu svaříme do cca 200 – 300 ml hmoty. Necháme si víko otevřené, abychom vývar mohli průběžně kontrolovat a občas zamíchat – ideální je program Multi Chef, 90 °C a čas 1,5 hodiny (je-li třeba, proces zopakujeme). Vývar občas promícháme. Svařený vývar přelijeme do čisté sklenice a skladujeme v lednici, případně naporcujeme a zmrazíme.

Sdílejte