Bramborové noky s lososem a špenátem
26. 3. 2018 bramborové noky hlavní chod losos
O něco pracnější recept vykompenzuje skvělá chuť. Moje malá dcera to okomentovala: „To je lepší, než čokoláda“. U jídla to použije jen tehdy, když má boule za ušima.
Suroviny na bramborové noky
500 g moučných brambor
1 našlehané vejce
50 g hladké mouky
50 g polohrubé mouky nebo dětské krupice
Suroviny na zapečené noky s lososem
200 g lososa
2 hrsti listového špenátu
250 ml šlehačky 33 %
5 stružků česneku
snítka tymiánu
100 g nastrouhaného parmazánu
3 lžíce oleje
Příprava bramborových noků
Uvaříme brambory ve slupce v páře na programu STEAM asi 20 – 25 minut tak, aby byly měkké. Necháme chvíli vychladnout, oloupeme, nastrouháme najemno. Přeložíme na vál a do středu rozklepneme vejce. Ještě zlehka osolíme a přidáme část mouky asi 3/4. Zbylou mouku vysypeme na vál a začneme rukama důkladně zpracovávat těsto, které nejdříve lepí, postupně nabere správnou nelepivou konzistenci.
Z těsta vyválíme zhruba stejně velké válečky a nakrájíme nožem. Pokud tuto činnost přenecháte dítěti, doporučuji se vybavit trpělivostí – válečky budou sice různě veliké, ale chutnat budou zaručeně!
Mezitím, než ratolest zápasí s válečky, nechejte vodu vřít v nádobě na programu FRY. Naházejte pokrájené válečky do vařicí vody, a jakmile vyplavou na povrch, vyjměte je, jsou uvařené. Tento proces trvá jen malou chviličkou – zhruba minutu. Noky dejte stranou, nevadí, pokud vystydnou.
Zapečené noky s lososem a špenátem
Nejdříve v hrnci lehce osmahneme česnek na olivovém oleji a přidejte špenát – celý proces by neměl trvat déle než 2-3 minuty na programu FRY. Špenát nechejte krásně zelený a v případě potřeby program přerušte.
Vyndejte špenát a do hrnce vložte kousky lososa, zlehka osmahněte na programu FRY, poté vyndejte z nádoby.
Nyní budeme vrstvit. Do hrnce nasypeme polovinu noků, přidáme vrstvu lososa, posypeme nastrouhaným parmazánem, vrstvu špenátu a zakryjeme druhou polovinou noků, posypeme zbylým parmazánem a zalijeme smetanou. Snítka tymiánu na vrchu dodá tu správnou vůni a chuť. Necháme péct 40 minut na programu MultiChef při teplotě 120 °C.