Ďábelské vindaloo
21. 12. 2018 hlavní chod hovězí maso pikantní vindaloo
Sice se to tvrdí o jistém druhu alkoholu, ale toto indické jídlo rozhodně vypálí červy v těle. Je tak ostré, že pochybuji, že by to některý přežil. Výhodou je, že si ho můžete uvařit jen lehce pikantní anebo pořádně okořenit. Indická kuchyně je prostě zážitek.
Potřebujeme:
1 kg masa nakrájeného na kostičky (nejlépe jehněčí, ale hodí se i hovězí, kuřecí, vepřové)
1 větší červená cibule (je sladší a výraznější)
2 plechovky krájených rajčat
2 lžíce červeného vinného octa
8 stroužků česneku
1 palec zázvoru
1 lžíce hnědého cukru
1 čerstvá chilli paprička
limetková šťáva
koriandr
sůl
Kořenicí směs:
chilli papričky dle uvážení (mohou být i sušené)
2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
2 lžičky mletého koriandru
2 lžičky římského kmínu
2 lžičky sladké mleté papriky
1 lžička pískavice semena
1 lžička černých hořčičných semínek
1 lžička mletého kardamomu
½ lžičky mletých hřebíčků
½ lžičky mleté skořice
Postup:
Jako první si připravme kořenicí směs. Ingredience můžete rozmixovat nebo rozdrtit v hmoždíři, osobně dávám přednost tomu druhému a papričky pouze nakrájet.
Program FRY nastavíme rovnou na 15 minut s 5 lžícemi oleje, nasypeme nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Jakmile je cibulka připravená, přidáme do ní kořenicí směs, česnek, zázvor a zamícháme a necháme společně popražit cca 10 – 20 sekund. Na tomto základu zprudka osmažíme maso, aby se dobře zatáhlo. Asi 2 minuty před koncem programu zalijeme směs krájenými konzervovanými rajčaty, přidáme sůl, ocet, a pokud je třeba i kousek vody. Podusíme na programu STEW podle druhu masa (červené maso cca 45 minut, vepřové 35 minut, kuřecí 25 minut).
Na závěr dozdobíme nakrájenou chilli papričkou, dochutíme koriandrem nebo petrželkou jak je libo.
Podáváme s rýží či chlebem. Ostrost můžeme zmírnit bílým jogurtem.