Cuketové placky s balkánským sýrem

Tyto placky jsou jemné a nejsou ani trochu fádní či nevýrazné. Ovesné vločky vsáknou přebytečnou tekutinu a dobře ji v sobě udrží i do druhého dne. Placky si můžete vylepšit jogurtovo – česnekovým dipem nebo domácí tatarkou. Do placek klidně přimíchejte kousek uzeného masa, tymián nebo chilli.

Porce na přibližně 15 placek:

1 cuketa (cca 1 kg)

3 lžíce vrchovaté drcených ovesných vloček

1 lžíce mouky

1 – 2 vejce

2 stroužky třeného česneku

1 lžička soda bikarbony

50 g balkánského sýru

hrst nasekané petrželky (nadrobno)

čerstvě mletý pepř

sůl

1 lžíce oleje

Postup:

Cuketu omyjeme, osušíme a připravíme si robot s nástavcem pro krouhání. Cuketu nastrouháme. Není třeba vůbec tlačit, robot pracuje jemně a poměrně rychle. Nastrouhanou cuketu v míse osolíme a necháme cca 10 – 15 minut odstát, aby pustila vodu. Cuketu ještě vymačkáme a přendáme do mísy.

K cuketě přidáme vejce, česnek, ovesné vločky, nadrobno pokrájený balkánský sýr, sodu, pepř a petrželku. Směs promícháme a necháme chvilku stát, aby ovesné vločky nasákly vodou. Pokud by byla směs příliš řídká, přimícháme ještě mouku.

Pánev potřeme olejem, dostatečně rozpálíme a opékáme placičky. Pokud máte dobrou pánev, vystačíte si s minimem oleje.

Sdílejte