Výborná chřestová polévka

Polévku z chřestu můžete připravit různými způsoby, avšak každá další ingredience navíc pozmění přirozeně lahodnou chuť chřestu. Zkoušeli jsme různé variace, jako třeba se smetanou, kokosovým mlékem, špenátem atd. Ve finále – čím méně ingrediencí, tím lépe. Tato chřestová polévka je v jeho sezóně u nás nekončícím evergreenem.

Potřebujeme:

Svazek zeleného chřestu cca 12-15 stonků

2 stroužky česneku

1 větší brambora

1 litr zeleninového vývaru

2 lžíce másla

pepř

sůl

K podávání: plátky anglické slaniny, kysaná smetana

Postup:

V nádobě hrnce nasucho osmahneme plátky slaniny – vcelku nebo pokrájené, záleží, jak je máte rádi. Opečenou slaninu dáme stranou, ale výpek ponecháme v nádobě.

Očištěný chřest osmažíme na másle a ve výpeku ze slaniny na programu FRY (Smažení) 5 minut a minutu před koncem přidáme nakrájený česnek – vůně i chuť se dobře rozprostřou, ale česnek se nespálí a nezhořkne.

Zalijeme vývarem, přidáme pokrájenou bramboru, trochu soli a pepře. Zapneme program STEW (Dušení) 15 minut. Na závěr rozmixujeme a je-li třeba, dochutíme pepřem a solí. Při podávání dozdobíme zakysanou smetanou a plátky slaniny.

TIP: Chuť chřestu zjemníme 2-3 lžícemi sladké smetany. Pokud naopak vítáme výraznější chuť chřestu, použijeme pouze menší bramboru. Také jsem neměla zeleninový vývar, ale skvěle posloužila i máslová voda z brambor (do vody, ve které vařím brambory, jsem přidala lžíci másla).

Sdílejte