Výborná chřestová polévka
Polévku z chřestu můžete připravit různými způsoby, avšak každá další ingredience navíc pozmění přirozeně lahodnou chuť chřestu. Zkoušeli jsme různé variace, jako třeba se smetanou, kokosovým mlékem, špenátem atd. Ve finále – čím méně ingrediencí, tím lépe. Tato chřestová polévka je v jeho sezóně u nás nekončícím evergreenem.
Potřebujeme:
Svazek zeleného chřestu cca 12-15 stonků
2 stroužky česneku
1 větší brambora
1 litr zeleninového vývaru
2 lžíce másla
pepř
sůl
K podávání: plátky anglické slaniny, kysaná smetana
Postup:
V nádobě hrnce nasucho osmahneme plátky slaniny – vcelku nebo pokrájené, záleží, jak je máte rádi. Opečenou slaninu dáme stranou, ale výpek ponecháme v nádobě.
Očištěný chřest osmažíme na másle a ve výpeku ze slaniny na programu FRY (Smažení) 5 minut a minutu před koncem přidáme nakrájený česnek – vůně i chuť se dobře rozprostřou, ale česnek se nespálí a nezhořkne.
Zalijeme vývarem, přidáme pokrájenou bramboru, trochu soli a pepře. Zapneme program STEW (Dušení) 15 minut. Na závěr rozmixujeme a je-li třeba, dochutíme pepřem a solí. Při podávání dozdobíme zakysanou smetanou a plátky slaniny.
TIP: Chuť chřestu zjemníme 2-3 lžícemi sladké smetany. Pokud naopak vítáme výraznější chuť chřestu, použijeme pouze menší bramboru. Také jsem neměla zeleninový vývar, ale skvěle posloužila i máslová voda z brambor (do vody, ve které vařím brambory, jsem přidala lžíci másla).