Červené kari s krůtím masem

V našich podmínkách máme tendenci všechno míchat a vařit v jednom hrnci. Chutě se pak propojí, což je v některých případech přímo žádoucí. Před lety se mi dostala do rukou anglická verze asijské kuchařky, kde se zdůrazňuje vařit suroviny odděleně, aby po spojení v každém soustu vyniklo přirozená aróma a chuť všech ingrediencí. A přiznám se, že tento způsob se mi líbí víc.  Můžete tedy vyzkoušet vařit maso přímo v omáčce, nebo odděleně.

Porcí 4 / příprava 30 minut

Potřebujeme

300 g krůtího masa (prsní řízky)

2 lžíce olivového oleje

3 lžíce thajské červené kari pasty

2 velké šalotky, nakrájené na tenké plátky

1 malou cuketu

1 malý lilek

1 červená paprika

1 mrkev

1 chilli papričku

400 ml kokosového mléka

2 lžíce sojové omáčky

1 lžíce rybí omáčky

1 lžíce limetkové šťávy

mořská sůl

dušená jasmínová rýže k podávání

koriandr

A pokud seženete pak kousek thajské bazalky a několik lístků kaffirové limety.

Postup: 

1. Krůtí prsa rozkrájíme na nudličky a osmahneme na oleji na programu FRY cca 9 minut, poté je vydáme a dáme stranou. Ve výpeku z masa osmahneme zeleninu – cuketu, lilek – asi 4 minuty, poté dáme stranou. Tato zelenina je měkká a rychle by se nám rozvařila.

2. Následuje příprava omáčky. Ve výpeku z masa a zeleniny umícháme curry pastu, přidáme šalotku, mrkev, papriku, vlijeme kokosové mléko a asi 200 ml vody a důkladně promícháme a vaříme asi 10 minut (do změknutí zeleniny).  Pokud máme kaffirové listy, přidáme je tam v této fázi.

3. Ke konci přidáme do omáčky maso a zeleninu (cuketu, lilek), koriandr, 1 lžíci limetkové šťávy, sojovou omáčku, 1 lžíce rybí omáčky. Dozdobíme koriandrem, chilli papričkami a případně dochutíme solí. Podáváme s rýží, kterou hrnec uvaří za chviličku na programu RÝŽE.

Sdílejte