Pikantní červené kari

V našich podmínkách máme tendenci všechno míchat a vařit v jednom hrnci. Chutě se pak propojí, což je v některých případech přímo žádoucí. Před lety se mi dostala do rukou anglická verze asijské kuchařky, kde se zdůrazňuje vařit suroviny odděleně, aby po spojení v každém soustu vyniklo přirozené aróma a chuť všech ingrediencí. A přiznám se, že tento způsob se mi líbí víc.  Můžete tedy vyzkoušet vařit maso přímo v omáčce, nebo odděleně. Tento recept je navíc inspirován knížkou Nejbarevnější kuchařka od ChefKamu.

Porcí 3 / příprava 30 minut

Potřebujeme

300 g krůtího masa nakrájeného na tenké nudličky

1 lžíci nasekaného zázvoru

1 lžíci nasekaného česneku

1 chilli papričku

4 lžíce kari pasty (čerstvě připravené, případně sáhněte po hotové)

150 – 200 ml kokosového mléka

2-4 lžíce rybí omáčky

½ – 1 lžíce třtinového cukru

1 limetku

4 lžíce oleje

koriandr, thajskou bazalku a několik kafrových listů

300 g zeleniny nakrájené na větší kousky: cuketa, hráškové lusky, červená paprika, mrkev, brokolice atd.

dušenou jasmínovou rýži k podávání

Postup: 

Krůtí prsa rozkrájíme na tenké nudličky a osmahneme na oleji na programu FRY cca 10 minut, poté je vyndáme a dáme stranou. Ve výpeku z masa osmahneme zeleninu – cuketu, papriku, mrkev a jemně i hráškové lusky. Zelenina by měla být měkká na skus, nikoli rozvařená, trvá to cca 8 minut a uložíme stranou.

Připravíme si omáčku. Do nádoby hrnce dáme olej a na něm zlehka osmahneme nadrobno pokrájený zázvor s česnekem, a pokud máme kari pastu kupovanou, tak přidáme ještě pokrájenou chilli papričku pro zvýraznění ostré chuti. Nyní ke směsi přidáme 3-4 lžíce kari pasty a vše jemně orestujeme. Zalijeme kokosovým mlékem a podle žádané hustoty ještě 200 až 300 ml vody.

Necháme probublat a v této fázi vhodíme do omáčky osmažené krůtí nudličky.

Fáze dochucování je klíčová. Přepneme na program MultiChef, pootočíme víkem do uzamčené polohy, ale necháme víko otevřené, nastavíme 90 °C a čas asi 10 minut. Na tomto programu nám bude směs lehce probublávat a bude se nám s ní dobře pracovat. Kari omáčka je téměř ve finální fázi, teď přidáme kafrové listy a osmaženou zeleninu. Omáčku ochutnáme a podle chuti ladíme: rybí omáčkou pro slanost, cukr pro sladkou chuť a šťávou z limetky pro vyvážení kyselosti.

Dozdobíme koriandrem, chilli papričkami a případně dochutíme solí. Podáváme s rýží, kterou hrnec uvaří za chviličku na programu RÝŽE.

TIP: Víte jak dobře uvařit rýži? Doporučujeme článek Rýže vždy perfektně uvařená a zdravá.

Sdílejte