Boršč
19. 1. 2018 boršč oběd polévka
4 porce / čas vaření 40 minut
Základem je vydatný masový vývar, červená řepa a zelí. Ať už je to boršč ruský, ukrajinský nebo polský se zakysanou smetanou na závěr bude chutnat přímo božsky.
Potřebujeme
400 g hovězího masa, 1 červenou řepu, 1 mrkev, 3 větší brambory, 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku, 3 rajčata, 1 cibuli, 250 g zelí, 2 plné papriky, 1/2 citrónu, 1 bobkový list, 2 polévkové lžíce oleje, kopr, petrželku, mletou papriku, mletý černý pepř, sůl, zelené bylinky podle chuti, zakysanou smetanu na dochucení
Postup:
1. Zelí, červenou řepu, papriky i mrkve očistíme a nakrájíme na tenké proužky. Řepu zakapeme
šťávou z citrónu. Brambory nakrájíme na malé kostičky a cibuli najemno. Rajčata spaříme,
odstraníme slupku a nakrájíme na kostičky.
2. Maso omyjeme, nakrájíme na menší kousky a vložíme do hrnce. Přidáme 2 polévkové lžíce oleje,
nezavíráme víko hrnce a nastavíme program FRY (Smažit) na 15 minut. Pak přidáme cibuli,
mrkev, řepu, rajčatový protlak a nakrájená rajčata a pokračujeme ve Smažit dalších 5 minut.
3. Poté přidáme 10 sklenic vody, brambory, zelí, bobkový list a nakrájené papriky. Osolíme
a opepříme dle chuti. Zavřeme víko hrnce a nastavíme v programu STEW (Dusit) čas 20 minut.
4. Hotový boršč podáváme se zakysanou smetanou a nasekanými zelenými bylinkami.