Batátová polévka

Pro její nasládlou chuť ji budou milovat především ratolesti, mužům nabídněte variantu s opečenou slaninou a kouskem kysané smetany. Výraznější chuť dodá kousek citronu, koriandr nebo chilli, zkrátka tuto polévku lze udělat na mnoho způsobů.

Potřebujeme:

cca 500 g batátů

1 malou petržel

1 malou mrkev

1 cibulku

2 stroužky česneku

700 ml vývaru

150 ml kysané smetany

anglickou slaninu

olivový olej

snítku tymiánu

sůl

citronovou šťávu

pepř

 

Postup:

  1. V nádobě hrnce si nejdříve osmahneme plátky anglické slaniny na programu FRY asi 7 minut. Slaninu pak uložíme bokem.
  2. Oloupeme a nakrájíme batáty, petržel a kousek celeru, promícháme v hrnci s výpekem ze slaniny a přidáme kousek oleje, lehce osolíme a přidáme ještě tymián. Vše dáme péct na 15 minut na 120 °C v programu OVEN.
  3. Upečenou zeleninu zalijeme vývarem a podusíme asi 10 minut na programu STEW. Přidáme pár kapek citronu a poté rozmixujeme ponorným mixérem.
  4. Servírujeme s anglickou slaninou, snítkou tymiánu, pepřem a smetanou. Vše lehce zakápneme olivovým olejem.
Sdílejte