Batátová polévka
4. 4. 2018 polévka
Pro její nasládlou chuť ji budou milovat především ratolesti, mužům nabídněte variantu s opečenou slaninou a trochou kysané smetany. Výraznější chuť dodá kousek citronu, koriandr nebo chilli, zkrátka tuto polévku můžete udělat na mnoho způsobů.
Potřebujeme:
cca 500 g batátů
1 malou petržel
1 malou mrkev
1 cibulku
2 stroužky česneku
700 ml vývaru
150 ml kysané smetany
anglickou slaninu
olivový olej
snítku tymiánu
sůl
citronovou šťávu
pepř
Postup:
- V nádobě hrnce si nejdříve osmahneme plátky anglické slaniny na programu FRY asi 7 minut. Slaninu pak uložíme bokem.
- Oloupeme a nakrájíme batáty, petržel a kousek celeru, promícháme v hrnci s výpekem ze slaniny a přidáme kousek oleje, lehce osolíme a přidáme ještě tymián. Vše dáme péct na 15 minut na 120 °C v programu OVEN.
- Upečenou zeleninu zalijeme vývarem a podusíme asi 10 minut na programu STEW. Přidáme pár kapek citronu a poté rozmixujeme ponorným mixérem.
- Servírujeme s anglickou slaninou, snítkou tymiánu, pepřem a smetanou. Vše lehce zakápneme olivovým olejem.
Sdílejte